Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/a/8/kneg.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-smartcrop/wp-smartcrop.php on line 413 Framtiden i fokus för Renovas fordonsutveckling - KNEG
Hans Zackrisson, Renova

Framtiden i fokus för Renovas fordonsutveckling

”Som kommunägt företag har Renova en unik möjlighet och ett uttalat uppdrag att bidra till en hållbar samhällsutveckling”. Det skriver Hans Zackrisson chef för fordonsutveckling på Renova AB i KNEGs medlemskrönika för april 2019.

Den eldrivna sopbilen överlämnades 10 februari 2019 till Renovas miljöarbetare som ska köra den.  

I år sätter vi vår första helt eldrivna sopbil i trafik. Samtidigt börjar vi ett nytt spännande utvecklingsprojekt med fokus på bränsleceller och vätgas. Att driva på utvecklingen för renare, tystare och klimatvänligare transporter är en viktig och självklar del av vårt hållbarhetsarbete. Här är några av milstolparna på en resa som började för 25 år sedan.

Arbetet med att minska miljöpåverkan från våra transporter började på allvar i mitten av 1990-talet, när vi byggde om några av våra dieseldrivna sopbilar till gasdrift. Sedan dess har vi i nära samarbete med ägarkommuner, fordons- och bränsleleverantörer och universitet och högskola, medverkat i flera banbrytande samarbeten.

2002 var det dags för nästa stora steg – en hybridlösning där en gasdriven lastbil utrustades för eldriven sopkomprimering, för att minska bränsleförbrukning, utsläpp och buller. Tillsammans med Volvo Lastvagnar och påbyggaren Norba utvecklade vi en sopbil där komprimeringen sker helt elektriskt, utan störande motorbuller och avgaser. Lösningen väckte ett enormt intresse både i Sverige och utomlands.

Sex år senare år utökade vi vår sopbilsflotta med tre elhybrider. Förutom en dieselmotor var fordonen också utrustade med en elmotor, som användes för komprimering och för att driva bilen vid lägre hastigheter och tomgångskörning. Det minskade bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med cirka 30 procent.

Samtidigt som vi startat och medverkat i ett stort antal spännande teknikutvecklingsprojekt har vi också sökt nya vägar för att minska miljöpåverkan från våra befintliga dieseldrivna fordon. Utbildning av alla förare i sparsam körning är ett exempel. Att vi redan 2009 beslutade att tanka alla våra sopbilar för Euro 5 med RME, som är ett förnybart bränsle, är ett annat.

Sedan 2015 drivs alla Renovas sopbilar av förnybara bränslen. Av totalt cirka 240 tunga fordon går 230 på HVO, ett fossilfritt drivmedel som tillverkas av vegetabiliska och oljor eller animaliskt fett. Resterande tunga fordon går på biogas.

Både biogas och HVO har stora fördelar ur miljö- och klimatsynvinkel men efterfrågan börjar bli större än tillgången. Därför behövs fler hållbara lösningar.

Ett projekt som fått mycket uppmärksamhet är den självkörande sopbil i prototyputförande som Renova och Volvo Lastvagnar presenterade 2017. Fordonet är utrustat med sensorer som läser av omgivningen och föraren kan flytta bilen mellan sopkärlen med hjälp av en fjärrkontroll. Den självkörande sopbilen är framför allt avsedd att förbättra trafiksäkerheten och förarnas arbetsmiljö, men minskar också bränsleförbrukning och utsläpp genom optimerad växling, styrning och hastighet.

Våren 2018 visade vi tillsammans med Göteborgs Stad och Volvo Lastvagnar upp en helt eldriven sopbil med batteribaserad energilagring. Bara ett halvår senare inleddes ännu ett innovativt samarbete kring eldrivna avfallstransporter mellan Renova, Scania, PowerCell och Joab. Den här gången med fokus på vätgas och bränslecellsteknik. Två projekt i riktning mot samma mål: Renare, tystare och klimatvänligare transporter.

Riktar vi blicken fem, tio år framåt i tiden kommer en stor del av vårt arbete att utföras med eldrivna sopbilar, tack vare kombinationen av nollutsläpp och låg ljudnivå. Som kommunägt företag har Renova en unik möjlighet och ett uttalat uppdrag att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Därför kommer vi att fortsätta att leda arbetet för hållbara transporter, både genom egna initiativ och tillsammans med våra samarbetspartners och ägare.

Vill du få kontinuerlig informaton om nya krönikor ifrån KNEG. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på LinkedIN.