Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/a/8/kneg.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-smartcrop/wp-smartcrop.php on line 413 Stark medvind för flytande gas som bränsle i Sverige - KNEG

Stark medvind för flytande gas som bränsle i Sverige

”Samarbete mellan olika parter har skapat ett starkt momentum i implementeringen av lastbilstransporter drivna av flytande gas i Sverige. Nu har hjulen börjat rulla på riktigt mot ett klimatsmart alternativ till diesel.” Det skriver Christina Eriksson, kommunikationschef vid Volvo Lastvagnar Sverige.

All förändring tar tid och möter visst motstånd, men när väl hjulen börjar rulla så går det fort. Åtminstone när det handlar om något som verkligen tillför positiva effekter. Flytande gas som alternativ till diesel för regionala och fjärrtransporter är ett sådant exempel. Vi har länge sett ett nyfiket intresse bland åkerier, men nu med den starka utvecklingen av tillgänglighet till bränslet via nya publika tankstationer i Sverige så börjar det ta fart på riktigt. Det är ett tätt och bra samarbete mellan de olika parterna i branschen som har skapat denna medvind. Till stor nytta för vårt klimat och våra framtida generationers livskvalitet. En fråga som inte bara engagerar mig utan en allt växande skara. Inte för att det ligger i tiden utan för att vår tid faktiskt kräver detta engagemang av oss.

Fordonsteknik med väldigt hög rimlighet som alternativ finns tillgänglig från oss på Volvo Lastvagnar. Att handha och driva verksamhet med dessa gasdrivna tunga lastbilar innebär inga kompromisser. Något som framåtblickande åkare har upptäckt, vilket ger resultat i en stadigt ökande population på svenska vägar. Om vi tar en snabb blick ut i Europa, ser vi samma bild i länder som t ex Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

Vi kan idag (då denna krönika skrivs) räkna till totalt 12 publika tankstationer av flytande metangas (LNG/LBG) mellan Helsingborg och Östersund. Och konkreta planer finns för över det dubbla antalet. Detta är resultatet av ett långsiktigt arbete för att skapa möjligheter för våra åkerier att göra ett aktivt klimatval. På ett konkurrenskraftigt och genomförbart sätt, vilket är en förutsättning. Enbart en god vilja kan inte skapa förändring, men när vi kan konstatera att åkerier inte behöver kompromissa vad det gäller fordonseffektivitet och faktiskt kan lägga upp rutter där smidig tankning ingår, ja då har vi hittat rätt.

Nu bygger fortsatt utveckling på att transportköpare och i slutändan konsumenter uppmärksammar och belönar de åkerier som har visat viljan och tagit steget till en teknik och ett bränslealternativ som gör skillnad. Låt oss hjälpa dessa goda entreprenörer genom att sprida deras budskap och den förändring som de medverkar till. Vi behöver också politikens stöd med fortsättning av initiativ som Klimatklivet och Drive LBG. Om vi alla drar åt samma håll kan vi göra mycket!

Christina Eriksson,
Volvo Lastvagnar Sverige