Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/a/8/kneg.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-smartcrop/wp-smartcrop.php on line 413 Vi måste tänka utanför boxen för att lösa transportutmaningarna - KNEG
Inger Uhrdin, DB Schenker

Vi måste tänka utanför boxen för att lösa transportutmaningarna

När man pratar om transporteffektivitet är det lätt att hamna i diskussionen om att bilarna skall åka mer fullastade, men transporteffektivitet handlar om så mycket mer.” Det skriver Inger Uhrdin, head of cross divisional servicesDB Schenker i Sverige.

Det råder ingen tvekan om att klimatet är vår tids viktigaste fråga. Jag tror inte jag är ensam om att tycka att det känns tungt att tänka på ibland, men det finns också många positiva signaler som visar att vi är en bra bit på vägen att lösa utmaningarna. Vi inom transportbranschen har en bred samsyn om vägen framåt och det är riktigt roligt att arbeta tillsammans för att hitta nya innovativa lösningar.

Hösten 2018 kommer att blir intressant på många sätt. Resultatet av valet kommer att få stor påverkan på vårt arbete. Majoriteten av de politiska partierna visar nu (äntligen!) upp strategier för hur de tycker vi skall bli fossilfria, men i många fall skiljer sig idéerna åt vilket, beroende på valets utfall, kommer att påverka våra möjligheter att lyckas.

För att skapa en fossil oberoende transportsektor behöver vi bättre fordon och bättre bränsle men minst lika viktigt är det att transporteffektiviteten ökar så energi inte används i onödan.

När man pratar om transporteffektivitet är det lätt att hamna i diskussionen om att bilarna skall åka mer fullastade, men transporteffektivitet handlar om så mycket mer. Att köra fulla bilar är en självklarhet för oss transportförmedlare och en total nödvändighet för vår lönsamhet. Visst är det så att de små besluten har stor påverkan på effektiviteten. Vi måste ställa oss frågor som; Vilken väg är mest effektiv? Hur kan vi planera vår rutt så att vi kör så få meter som möjligt? Hur kan vi förbättra dialogen med kund så att vi undviker missförstånd som leder till onödiga leveranser o.s.v. Detta är vår vardag och vi blir ständigt bättre, men för att få till de verkligt stora förändringarna behöver vi utmana varandra och tänka större.

Det finns många intressanta projekt och infallsvinklar där vi försöker tänka utanför boxen och lösa transportutmaningarna på nya sätt. Vi ser med spänning fram emot de möjligheter som kommer att skapas med hjälp av ny teknik som geofensing och blockchain-teknologi, men i det kortare perspektivet finns det också smarta lösningar som kan ge fina resultat. Ett bra exempel på det är arbetet med kodlås som vi nu testar på byggarbetsplatser där leveransen av gods sker till en särskild container med elektroniskt lås. Denna lösning ger högre transporteffektivitet samtidigt som hanteringen blir smidigare för de som arbetar på bygget.

Vi märker också att våra kunder, transportköparna, börjar tänka nytt och föreslå nya idéer på upplägg. Till exempel ser vi att olika kommuner och köpcentrum samordnar sina leveranser på nya sätt för att undvika onödiga transporter. Denna typ av lösning innebär att både vi och våra kunder behöver tänka nytt och ifrågasätta gamla arbetssätt och traditionella logistikupplägg. För att lyckas med det behövs tät dialog och goda samarbeten. Det är precis så vi lyckas med att skapa de nya fossilfria transportlösningarna.

Vill du få kontinuerlig informaton om nya krönikor ifrån KNEG. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på LinkedIN.