Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/f/a/8/kneg.org/httpd.www/wp-content/plugins/wp-smartcrop/wp-smartcrop.php on line 413 Alla pusselbitar på plats för flytande biogas - KNEG
Lars Mårtensson, Volvo Lastvagnar

Alla pusselbitar på plats för flytande biogas

För mig är flytande biogas inte bara en given ersättare till fossil diesel utan också en stabil hörnpelare i morgondagens cirkulära ekonomi. Det skriver Lars Mårtensson, Miljö- och innovationschef på Volvo Trucks.

Samtidigt som den pågående elektrifieringen av transportsektorn får stor uppmärksamhet, sker en minst lika viktig utveckling lite vid sidan av det mediala strålkastarljuset. Efter många turer finns nu alla förutsättningar för att biogas i flytande form (LBG) ska kunna axla dieselns roll som huvudsakligt bränsle för regionala och långväga lastbilstransporter i Sverige. Det är ett oerhört betydelsefullt steg, som gör det möjligt att sänka klimatpåverkan från den tunga vägtrafiken rejält, i linje med de mål vi satt upp inom KNEG och de nationella klimatmålen för 2030. Det är nu det händer!

Biogasens ljusa framtidsutsikter beror inte enbart på dess goda klimat- och miljöegenskaper, utan också på att allt fler aktörer nu har en samsyn på vad som krävs för att bränslet ska få den framträdande roll det förtjänar. Tidigare osäkerhetsfaktorer, som begränsad tillgång på bränsle, fordon och tankställen, utgör inte längre något hinder för en expansion. Den statliga biogasutredningen som ska redovisas i juni 2019 utmynnar med stor sannolikhet i en nationell strategi för en kraftfull satsning på biogas fram till 2030 med tydliga och långsiktiga spelregler för alla inblandade aktörer. Enligt konsultföretaget WSP har Sverige en potential att producera hela 22 TWh energi från biogas 2030, varav större delen kan användas som fordonsbränsle. Samtidigt planerar energibolagen nu för en snabb utbyggnad av infrastrukturen. Redan 2020 kommer man att kunna tanka flytande biogas på ett trettiotal svenska orter över hela landet – fem gånger fler än idag! Och i många städer byggs flera tankstationer för att säkra tillgången.

Även på fordonssidan går utvecklingen snabbt. Flera av de stora tillverkarna erbjuder idag tunga lastbilar för flytande biogas. Det skapar en större, tryggare marknad och säkerställer en sund konkurrens. Ett växande utbud av både fordon och bränsle gör det möjligt att uppnå skalfördelar i alla led, vilket i slutändan kommer att gynna både transportföretagen och deras kunder. Samtidigt ser vi en ökad efterfrågan på klimatvänligare transporter. Kraven från miljöengagerade transportköpare gör att allt fler åkerier nu vågar ta steget från diesel till biogas. Den åkeriägare som ändå känner en viss tveksamhet, kan rikta blicken mot Europa där flytande gas (framförallt naturgas) är ett fordonsbränsle på frammarsch. Där finns också en växande andrahandsmarknad för gasdrivna fordon.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att förutsättningarna för flytande biogas som fordonsbränsle är bättre än någonsin. Och handen på hjärtat, vem vill inte ha ett inhemskt producerat, förnybart bränsle med låga eller inga nettoutsläpp av koldioxid? För mig är flytande biogas inte bara en given ersättare till fossil diesel utan också en stabil hörnpelare i morgondagens cirkulära ekonomi.

Vill du få kontinuerlig informaton om nya krönikor ifrån KNEG. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på LinkedIN.